Foto: Kjetil Eide, Equinor

Av NTB

Oljeprisen begynner uka på sitt høyeste nivå siden oktober 2018. Eksperter mener at prisen i løpet av året kan nå 2014-nivåer.

Prisen på nordsjøolje ligger mandag morgen på rundt 79 dollar fatet. Det er det høyeste nivået på tre år, og det er en økning på over 300 prosent siden prisen nådde sitt siste bunnivå på under 20 dollar fatet i april i fjor.
Søndag kom samtidig banken og meglerhuset Goldman Sachs med varsel om at oljeprisen kan nå 90 dollar fatet i løpet av året, skriver Reuters. Det vil i så fall være det høyeste nivået siden oktober 2014.
Årsaken til den kraftige stigningen er en økning i bensinetterspørselen som følge av at verden henter seg inn igjen etter utbruddet av deltavarianten. I tillegg ble flere oljeinstallasjoner i USA ødelagt av orkanene Ida og Nicholas i Mexicogolfen tidligere denne måneden.
Oljeselskapene på Oslo Børs drar også nytte av den økende oljeprisen, og stiger etter åpning mandag morgen. Etter 45 minutters handel har børsen steget med 0,4 prosent.

Gasspriser tilsvarende 140 dollar fatet, dagens DN:

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer hos storbanken SEB, setter prisstigningen i sammenheng med andre bevegelser i energimarkedet.
– Om vi omsetter gass til oljeekvivalenter, handles naturgass nå for over 140 dollar per fat. Og vi har fortsatt vinteren foran oss.

Russerne har sagt at de kommer til å ha redusert eksport frem til de har fylt opp egne lagre. Vi går altså mot den kalde årstiden med lavere lagre enn på lenge samtidig som etterspørselen etter gass er ekstrem. Så situasjonen i hele energisektoren er ekstremt anstrengt, sier Schieldrop.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter