Har lagt ut på bane-brytende tokt

ENGASJERT: Sveinung Finseth, Statoils hovedansvarlige ombord på Seven Viking, demonstrerer en av de to fjernstyrte robotene (ROV) som skal gjøre jobben under vann. alle foto: morten hofstad

Morten Hofstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Statoil-folk blir blanke i øya når de forteller om toktet som startet i forrige fra Sandnessjøen.

Aasta Hansteen-prosjektet bryter flere teknologiske barrierer. Men operasjonen som startet onsdag formiddag i forrige uke, med avgang for subsea-skipet Seven Viking, er kanskje det mest spektakulære spranget.

Statoil har utvekslet erfaringer med folk fra NASA, fordi å sende folk til Mars - og jobbe på store havdyp, har flere likhetstrekk i metodikk og teknikk.

– Dette er «cutting edge» teknologi, «first-time-first», ingen andre har gjort dette før, sier Statoils hovedansvarlige om bord, Sveinung Finseth.

Første

Finseth forteller sterkt engasjert om hva som skal skje der ute i havet, 300 kilometer vest av Bodø, på 1.300 meters havdyp, i det røffeste havmiljøet på norsk sokkel.

Det spesielle med operasjonen som startet onsdag er at juletrærne settes ned hengende i en wire fra subsea-båten Seven Viking. I grunnere hav gjøres dette vanligvis med borerigger, som setter ned utstyret festet i stålrør.

Det store havdypet, og vekten av utstyret, gjør at man må benytte andre teknikker.

På vei ned passerer juletrærne to kraftige havstrømmer, hvorav den ene er Golfstrømmen. På bunnen holder vannet et par minusgrader på grunn av det enorme trykket. Fire juletre skal passe i ei bunnramme som måler noen få kvadratmeter, og alle rørkoblinger må passe – på millimeteren.

Testing

I tre måneder har folk fra Aker Solutions drevet testing og klargjøring i verkstedet på subsea-senteret på Horvnes. Kontrollutstyret skal stå på havbunnen og fungere som styring av gass-strømmen som kommer opp fra reservoarene i Aasta Hansteen-feltet.

Først bygde Aker Solutions i Sandnessjøen bunnrammene til feltutbyggingen, som har stått klare på feltet der ute i to år. Nå kommer «juletre», en samling av rør og ventiler, som hver veier 42 tonn.

– Det gis ikke rom for feil, forklarer Sigurd Vam Vijk Sestøy og Tommy Øvrebø fra Statoil, som skal være med båten ut.

Fire først

Det første toktet skal sette ned fire juletre på bunnramme «Luva», der det første gassfunnet ble gjort på feltet i 1997. Fire produksjonsbrønner er på det nærmeste ferdig boret av riggen Transocean Spitsbergen, som startet sin del av jobben i desember.

Senere følger juletrærne på «Haklang», og «Snefrid Nord».

¤ Slepet av Aasta Hansteen-plattformen fra Stord ut til feltet skal etter planen starte rundt 1. april.

 

Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
 
Petter Kaasen
annonsekonsulent,
Mob: 957 33 008
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter